How to get started with the ESP32-Pro

Started by Bumbum, November 19, 2021, 06:46:06 pm

Previous topic - Next topic

Bumbum

Hello,

I try to get started, but I have some problems. I want to use a ESP32-Pro Board and program the ESP32 only from the Arduino IDE. I have installed the Arduino Bootloader on the PIC32, but then I get stuck. I cannot connect to the ESP32. How do I upload my first Sketch to the ESP32?

thank you and best regards
Bumbum

Bumbum

Hello,

I have done some research to provide some more informations about my problem. I have flashed the Arduino Bootloader to the PIC32MX270F256D on my Olimex ESP32pro board from the following URL:

https://github.com/OLIMEX/Arduino_configurations/tree/master/PIC

I have used a PICkit3 and the MPLAB X IDE. The flashing went fine. After this step I can program the PIC in the Arduino IDE. I have choosen the pic32-default-firmware from the examples. This software seems to handover the USB serial to the ESP32.

I have tested this and it seems to work. I have connect to the Olimex COM-port by a terminal and controlled the DTR and RTS line manually from my PC. I can measure either 0 V or 3,3 V on R21 and 0,6 V or 3,3 V on R47 which seems to be fine according to the schematics of the Olimex ESP32Pro.

I then try to upload a simply sketch with code to send "Hello World" over the Serial. For this I have selected the ESP32 Dev Module as Board and select the COM-port of the Olimex board. But then the Arduino IDE is not able to connect to the ESP32. I see the .... ___ animation until I get a timeout.

Can somebody help what I am doing wrong?

best regards
Bumbum

LubOlimex

Technical support and documentation manager at Olimex

Bumbum

Hello LubOlimex,

thank you for your answer. I have the link for the bootloader from the official documentation for Arduino to this board:

https://www.olimex.com/Products/Duino/_resources/Arduino_instructions.pdf

If it is wrong, Olimex should add the correct link there. I cannot find your link anywhere in this document.

Nevertheless, I have flashed this bootloader to the PIC with MPLAB X IPE but still get no connection to the ESP32 in the Arduino IDE.

Then I treid to upload the pic32-default-firmware in the Arduino IDE (which source is also shown on your link), but still get no connection. As board I selected "Olimex PIC boards/ESP32-PRO"

After this, the "Connection Animation" to the ESP32 stopps at "Connection...." and nothing more is happening.

What am I doing wrong again?

best regards
Bumbum

JohnS

November 24, 2021, 06:31:55 pm #4 Last Edit: November 24, 2021, 06:42:27 pm by JohnS
deleted

LubOlimex

It seems to work out-of-the-box here. Probably something wrong in your drivers installation or Arduino IDE package installation. I will make you a video Monday.
Technical support and documentation manager at Olimex

LubOlimex

December 01, 2021, 04:25:38 pm #6 Last Edit: December 01, 2021, 04:30:05 pm by LubOlimex
You can find how it looks here in the 6 pictures that I uploaded here:

https://imgur.com/a/JDiY55X

Make sure it looks the same at your side.

This is ESP32-PRO without any modifications, taken directly from shop and plugged via microUSB cable to the PC.
Technical support and documentation manager at Olimex

Bumbum

Hello LubOlimex,

thank you, I can see the chipKIT device in my device-manager, selected the Olimex ESP32-EVB board in my Arduino IDE and the correct COM, but I am still not able to upload a programm. I also have tried to flash both bootloaders again, the one I tried first from the Olimex Arduino manual and the other one you have linked here. But this also does not help.

I guess my problem is here:

Quote from: LubOlimex on December 01, 2021, 04:25:38 pmThis is ESP32-PRO without any modifications, taken directly from shop and plugged via microUSB cable to the PC.

Because the Olimex manual told me to upload an other bootloader something is messed up. How can I get my Olimex Board to Factory defaults?

best regards
Bumbum