Welcome, Guest

Author Topic: Problem booting Olinuxino-Micro  (Read 2941 times)

PaulG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Problem booting Olinuxino-Micro
« on: September 11, 2014, 09:05:33 PM »
Hi,

I'm trying to boot an Olinuxino-Micro board, powered from a USB plug charger,
with adaptor cable. Ive tried a selection of Micro SDs 8GB & 4GB

I built an image using the yocto layer from the link provided.

I create an SD card as directed but get the following errors:

0x80502008 and 0x8020a007

I thought maybe I'd built the image incorrectly so I downloaded the prebuilt
Arch linux image, but got same results.

Can anyone help!?!

BR
Paul

lambda

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 180
  • Karma: +21/-0
    • Support my work
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #1 on: September 11, 2014, 11:50:49 PM »
0x8020a007 is ERROR_DDI_SD_CONFIG_BLOCK_NOT_FOUND

This looks pretty bad - you probably will need to read
the imx23 reference manual and do some hardware debugging
to figure out what's wrong.

0x80502008 is ERROR_ROM_USB_CONNECT_TIMEOUT

This one just tells you that the CPU tried to boot via
the fall back route but didn't find any device there.

HTH,
Harald

PaulG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #2 on: September 13, 2014, 11:59:24 AM »
Hi harald,

Thanks for taking time to reply!

Sorry was recalling error codes from memory and made mistake, looking at it now
the two error codes are:

0x80501003
0x80502008

Any thoughts?

BR
PaulG

PaulG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #3 on: September 13, 2014, 03:04:52 PM »
Hi,

Some added information for clarification.

I created an ARchlinux sd card using the instructions from this link:

http://olimex.wordpress.com/2012/09/06/imx233-olinuxino-get-started-making-the-arch-linux-sd-card/

I've tried the procedure with both 16GB and 4GB SD cards.

On both occasions I get the follwing errors:

0x80502008
0x80501003

Repeated.

I found the following link on the Freescale IMX community which indicates the error:

https://community.freescale.com/thread/311484

0x80501003

Is caused by:

Boot signature and version of the .SB being verification failing.

This reference is relevant if the olimex board boots via MBR?

I'm assuming this is the case, but haven't confirmed thus yet!

Given I'm using a standard image for boot&rootfs it seems unlikely that the
image is incorrect (I assume)

So what else could cause this error?

Is it ok to power the imx233 board from USB adapter?

Could it be power related?

Any help would be appreciated!

BR
PaulG



mbergmann

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Karma: +3/-0
    • My blog
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #4 on: September 15, 2014, 11:15:46 AM »
0x80502008 is ERROR_ROM_USB_CONNECT_TIMEOUT
0x80501003 is ERROR_ROM_LDR_SIGNATURE

Is your board configured to boot via SD card? Did you soldered at the boot configuration resistors?

Is your USB power adpater solely power? Did you tried another power adapter?

Regards

Mike

PaulG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #5 on: September 19, 2014, 01:03:52 PM »
Hi,

1. I may have missed something, with a

iMX233-OLinuXino-MICRO board

Do I have to do some soldering before it will boot via SD card?


2. Is a standard USB port, delivering 5v, 500mA, suffcient to boot an
iMX233-OLinuXino-MICRO board?

BR
PaulG



mbergmann

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Karma: +3/-0
    • My blog
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #6 on: September 19, 2014, 01:13:05 PM »
Quote
Do I have to do some soldering before it will boot via SD card?

No, but you can solder to another boot mode. I simply want to make sure you did not soldered to USB boot.
You can check the setting on the back of the board. Olimex printed the configuration on the board and the configuration is done via D0-D3 resistors.

Quote
Is a standard USB port, delivering 5v, 500mA, suffcient to boot an iMX233-OLinuXino-MICRO board?
It is. But you may try a charger instead of the USB port, maybe there is something wrong with your USB port.

I have no clue why you board is complaining about ERROR_ROM_USB_CONNECT_TIMEOUT, because booting via SD card does not access USB.

Mike

PaulG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #7 on: September 19, 2014, 01:16:50 PM »
Hi,

Additional question, it seems that the fallback for the imx233 is to boot from USB.

1. Is this true, for the iMX233-OLINUXINO-MICRO ?

2. Can I write the same images created for the SD card to the USB stick to test boot from USB?

- This would just allow me to confirm that I didn't have a power or misc. hardware problem!

BR
PaulG

mbergmann

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 61
  • Karma: +3/-0
    • My blog
Re: Problem booting Olinuxino-Micro
« Reply #8 on: September 19, 2014, 02:21:14 PM »
Yes, this is true for the micro.

USB Boot mode is in HID mode. You can not boot from USB devices.
What's you PC saying if you want to boot the micro? if there is 'HID connected' or similar it tries to boot in HID mode.
In HID mode you can provide a firmware file via the sb_loader command line tool.

Mike
« Last Edit: September 22, 2014, 01:33:34 PM by mbergmann »