16x2 lcd shield. 'error compiling for arduino genuino/uno'

Started by yorrite, February 01, 2020, 02:45:57 pm

Previous topic - Next topic

yorrite

Hi,
I've been trying to use a 16X2 lcd and buttons shield but cannot get the example program to load.

Error is 'error compiling for arduino genuino/uno'.

I have the library and examples installed, and am using IDE 1.8.9

Any help with getting me going would be much appreciated...

LubOlimex

As far as I understand you have followed this document:

https://www.olimex.com/Products/Duino/_resources/Arduino_instructions.pdf

Is this correct?

What happens if you try to select different board from the board selection? Try one of the Olimex ones like OLIMEXINO-328.
Technical support and documentation manager at Olimex

Stanimir5F

You can try what LubOlimex suggested - try with one of the boards from Olimex package - Olimexino-328 or Olimexino-32U4.
If they are compiled then probably the issue is with the location of the library. When you select a board outside of the package (in your case arduino/genuino uno) all of libraries (from that package) are ignored - including the Shield-LCD-16x2. To make it work with other boards you must place the library folder into "Arduino\libraries" and run example from there.
May the Source be with You!

yorrite

Hi,
I don't have any Olimex boards, just Arduino.
The library and examples etc show up in the right folder, and on the Arduino IDE.
I am able to open the example file 'Buttons and LCD' for instance fine, but it refuses to compile for any boards on the list in tools.
Just tried compiling for Olimex boards as well but it still refuses...

Stanimir5F

That's strange.  ???
I tried to unistall the package in case it was somehow getting the library from it. So now I have no package and just placed the library folder into "Arduino\libraries" then I opened the example from: Main menu --> File --> Examples --> Olimex_Shield-LCD-16x2 --> <any example>" and they compile (with selected Arduino/Genuino Uno board).
I am using Arduino 1.8.10 but I doubt this will be the cause for the difference.

If you try another example (not from the Shield-LCD-16x2) do you get the same or similar error?
May the Source be with You!

yorrite

Hi Stanimir,
Thanks for your reply.
I've just tried copying the 16X2 library folder into the Arduino directory and it makes no difference.
Examples for other shields work fine.
It's certainly something to do with the library but what can I be doing wrong?

Stanimir5F

Hey yorrite!

Unfortunately I can't replicate the problem you have so in the best case scenario I can only assume what it is and give some suggestions.

I have found this thread where someone had similar problem. Keep in mind it includes reinstall of the Arduino IDE so if you need to backup some librires or files do it before that.

Also here is a video with a different solution about it but I am afraid it won't help you since you can compile other projects.

If this doesn't help which is very likely since I still can't identify the problem - can you print here the whole error log.

Stan, Olimex
May the Source be with You!

yorrite

Hi Stan and Lub,

Thank you for all your help and suggestions - I really appreciate your taking the time to try to sort out my little problem.

I am keen to get the shield working at some stage due to the economical use of pins. Sorry to say however that I've failed and put the shield on the shelf for the moment.

When I have someone round who is more competent than me perhaps we will be able to get it going between us...