When will be available linux for A13

Started by redfox74, September 14, 2012, 11:44:01 pm

Previous topic - Next topic

redfox74

I'm very happy of my A13 , the Android 4.0 work fine but i would test Linux for A13 , that's will be cool for developer. I buy also a Raspberry PI so i can doing some benchmark.
What Linux distribution will be supported ?  With what X11 ?
Best
Roberto

weber458

I thing redfox74 you have a point! I have also got those two products and i am really waiting for a linux distro. Android looks really good, ind i spent a lot of nights playng with aps, but linux is linux...
We should also consider that it is a totaly new product and fill ourselves with patience!

PeeJay

I am going to put Debian or Gentoo on mine. Does anyone know how to install/access the bootloader?

olimex

there is Linux support at www.linux-sunxi.org

note: use HNO github uboot and amery Linux v3.0 both have install instructions on the Github wiki
we work on document where we will describe the step by step instructions how to build and boot

note: Allwinner officially supports only Android SDK, so the Linux Kernel and Uboot is completely done by the community independant from Allwinner.
A1X developers use #arm-netbook IRC channel to chat you can join there is you have problems.
The Linux is working fine, just the 3d video and GPU code is not open source (ARM restricts Allwinner as all other SoC vendors) so the offorts now are to reverse engineer these and enable in the community made Linux image

PeeJay

Ok, I got uBoot running off the SD card but I can't get the kernel to boot. I'll keep trying.


HeHoPMaJIeH

Quote from: PeeJay on September 16, 2012, 04:05:31 pm
Ok, I got uBoot running off the SD card but I can't get the kernel to boot. I'll keep trying.

Do you change uBoot settings, especially kernel image location ?
Can you upload kernel error message ?

PeeJay

Figured out why the kernel didn't boot - Under system type I had to change the low level uart port to 1.
Now I get this:

Starting kernel ...

<6>Booting Linux on physical CPU 0
<6>Initializing cgroup subsys cpuset
<5>Linux version 3.4.5+ (peejay@ubuntu) (gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5) ) #5 PREEMPT Tue Sep 18 21:00:24 EST 2012
CPU: ARMv7 Processor [413fc082] revision 2 (ARMv7), cr=10c5387d
CPU: PIPT / VIPT nonaliasing data cache, VIPT aliasing instruction cache
Machine: sun5i
DRAM: 512<6>Total Detected Memory: 512MB with 1 banks
<4>Ignoring unrecognised tag 0x00000000
<6>Memory Reserved(in bytes):
<6>     LCD: 0x5a000000, 0x02000000
<6>     SYS: 0x43000000, 0x00010000
<6>     G2D: 0x58000000, 0x01000000
<6>     VE : 0x44000000, 0x05000000
Memory policy: ECC disabled, Data cache writeback
<7>On node 0 totalpages: 114688
<7>free_area_init_node: node 0, pgdat c067f78c, node_mem_map c082d000
<7>  Normal zone: 896 pages used for memmap
<7>  Normal zone: 0 pages reserved
<7>  Normal zone: 113792 pages, LIFO batch:31
<7>pcpu-alloc: s0 r0 d32768 u32768 alloc=1*32768<c>
<7>pcpu-alloc: <c>
  • <c>0 <c>
    Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 113792
    <5>Kernel command line: console=ttyS0,115200 root=/dev/mmcblk0p2 loglevel=8 panic=10
    <6>PID hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
    <6>Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)
    <6>Inode-cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
    <6>Memory: 448MB = 448MB total
    <5>Memory: 331596k/331596k available, 127156k reserved, 0K highmem
    <5>Virtual kernel memory layout:
        vector  : 0xffff0000 - 0xffff1000   (   4 kB)
        fixmap  : 0xfff00000 - 0xfffe0000   ( 896 kB)
        vmalloc : 0xdc800000 - 0xff000000   ( 552 MB)
        lowmem  : 0xc0000000 - 0xdc000000   ( 448 MB)
        pkmap   : 0xbfe00000 - 0xc0000000   (   2 MB)
          .text : 0xc0008000 - 0xc0610000   (6176 kB)
          .init : 0xc0610000 - 0xc063d000   ( 180 kB)
          .data : 0xc063e000 - 0xc0685130   ( 285 kB)
           .bss : 0xc0685154 - 0xc082c920   (1694 kB)
    <6>SLUB: Genslabs=11, HWalign=64, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
    <6>NR_IRQS:96
    <6>timer0: Periodic Mode
    <6>sched_clock: 32 bits at 100 Hz, resolution 10000000ns, wraps every 4294967286ms
    <6>Console: colour dummy device 80x30
    <6>Calibrating delay loop... <c>255.59 BogoMIPS (lpj=1277952)
    <6>pid_max: default: 32768 minimum: 301
    <6>Mount-cache hash table entries: 512
    <6>Initializing cgroup subsys cpuacct
    <6>Initializing cgroup subsys devices
    <6>Initializing cgroup subsys freezer
    <6>Initializing cgroup subsys blkio
    <6>CPU: Testing write buffer coherency: ok
    <6>hw perfevents: enabled with ARMv7 Cortex-A8 PMU driver, 5 counters available
    <6>Setting up static identity map for 0x40489258 - 0x404892b0
    <6>devtmpfs: initialized
    <6>dummy:
    <6>NET: Registered protocol family 16
    <6>hw-breakpoint: debug architecture 0x4 unsupported.
    SOFTWINNER DMA Driver, (c) 2003-2004,2006 Simtec Electronics
    <6>Initialize DMAC OK
    <6>bio: create slab <bio-0> at 0
    <5>SCSI subsystem initialized
    <6>usbcore: registered new interface driver usbfs
    <6>usbcore: registered new interface driver hub
    <6>usbcore: registered new device driver usb
    <6>cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
    <6>Init eGon pin module V2.0
    <6>Switching to clocksource aw 64bits couter
    <5>FS-Cache: Loaded
    <6>CacheFiles: Loaded
    [usb_manager]: CONFIG_USB_SW_SUN5I_USB0_OTG
    [sw_hcd0]: usb host driver initialize........
    [sw_udc]: udc_init: version 20080411
    [sw_udc]: usb_vbase  = 0xf1c13000
    [sw_udc]: sram_vbase = 0xf1c00000
    [sw_udc]: open_usb_clock
    [udc0]: open, 0x60(0xc147), 0xcc(0x143)
    udc->driver is null, udc is need not stop
    <6>NET: Registered protocol family 2
    <6>IP route cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
    <6>TCP established hash table entries: 16384 (order: 5, 131072 bytes)
    <6>TCP bind hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
    <6>TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 16384)
    <6>TCP: reno registered
    <6>UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
    <6>UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
    <6>NET: Registered protocol family 1
    <6>RPC: Registered named UNIX socket transport module.
    <6>RPC: Registered udp transport module.
    <6>RPC: Registered tcp transport module.
    <6>RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module.
    [pm]aw_pm_init!
    <6>audit: initializing netlink socket (disabled)
    <5>type=2000 audit(0.299:1): initialized
    <5>VFS: Disk quotas dquot_6.5.2
    Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
    <6>NTFS driver 2.1.30 [Flags: R/W].
    <6>fuse init (API version 7.18)
    <6>msgmni has been set to 647
    <6>alg: No test for stdrng (krng)
    <6>Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 253)
    <6>io scheduler noop registered
    <6>io scheduler deadline registered
    <6>io scheduler cfq registered (default)
    <6>Serial: 8250/16550 driver, 4 ports, IRQ sharing disabled
    <6>serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x0 (irq = 1) is a XScale
    <6>console [ttyS0] enabled
    <6>[uart]: used uart info.: 0x05
    <6>sunxi-uart.0: ttyS1 at MMIO 0x1c28000 (irq = 1) is a XScale
    <6>[uart]: serial probe 0, membase   (null) irq 1 mapbase 0x01c28000
    <6>sunxi-uart.2: ttyS2 at MMIO 0x1c28800 (irq = 3) is a U6_16550A
    <6>[uart]: serial probe 2, membase   (null) irq 3 mapbase 0x01c28800
    <6>brd: module loaded
    <6>loop: module loaded
    <6>'Low Performance USB Block' driver is deprecated. Please switch to usb-storage
    <6>usbcore: registered new interface driver ub
    [spi]: sw spi init !!
    [spi]: Found 0 spi devices in config files
    [spi]: boards num modalias         max_spd_hz       bus_num  cs   mode
    <4>spi: cannot find any using configuration for                     all 4 spi controllers, return directly!
    <6>ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
    <6>ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver

    ------sw-ehci1 config------
    hci_name             = sw-ehci1
    irq_no               = 39
    usbc_no              = 1
    usb_vbase            = 0xf1c14000
    sram_vbase           = 0xf1c00000
    clock_vbase          = 0xf1c20000
    sdram_vbase          = 0xf1c01000
    used                 = 1
    host_init_state      = 1
    gpio_name            = usb_drv_vbus_gpio
    port                 = 8
    port_num             = 6
    mul_sel              = 1
    pull                 = 0
    drv_level            = -1
    data                 = 0

    --------------------------

    ------sw-ohci1 config------
    hci_name             = sw-ohci1
    irq_no               = 64
    usbc_no              = 1
    usb_vbase            = 0xf1c14000
    sram_vbase           = 0xf1c00000
    clock_vbase          = 0xf1c20000
    sdram_vbase          = 0xf1c01000
    used                 = 1
    host_init_state      = 1
    gpio_name            = usb_drv_vbus_gpio
    port                 = 8
    port_num             = 6
    mul_sel              = 1
    pull                 = 0
    drv_level            = -1
    data                 = 0

    --------------------------
    [sw-ehci1]: probe, pdev->name: sw-ehci, pdev->id: 1, sw_ehci: 0xc0724350
    [hcd1]: open, 0x60(0xc147), 0xcc(0x143)
    [sw-ehci1]: sw_set_vbus cnt 0
    [sw-ehci1]: Set USB Power ON
    <6>sw-ehci sw-ehci.1: SW USB2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
    <6>sw-ehci sw-ehci.1: new USB bus registered, assigned bus number 1
    <6>sw-ehci sw-ehci.1: irq 39, io mem 0xf1c14000
    <6>sw-ehci sw-ehci.1: USB 0.0 started, EHCI 1.00
    ehci_irq: port change detect
    <6>hub 1-0:1.0: USB hub found
    <6>hub 1-0:1.0: 1 port detected
    [sw-ohci1]: probe, pdev->name: sw-ohci, pdev->id: 1, sw_ohci: 0xc0724460
    [hcd1]: open, 0x60(0xc147), 0xcc(0x143)
    [sw-ohci1]: sw_set_vbus cnt 1
    <6>sw-ohci sw-ohci.1: SW USB2.0 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
    <6>sw-ohci sw-ohci.1: new USB bus registered, assigned bus number 2
    <6>sw-ohci sw-ohci.1: irq 64, io mem 0xf1c14400
    <6>hub 2-0:1.0: USB hub found
    <6>hub 2-0:1.0: 1 port detected
    <6>Initializing USB Mass Storage driver...
    <6>usbcore: registered new interface driver usb-storage
    <6>USB Mass Storage support registered.
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-alauda
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-cypress
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-datafab
    <6>usbcore: registered new interface driver ums_eneub6250
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-freecom
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-isd200
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-jumpshot
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-karma
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-onetouch
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-realtek
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-sddr09
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-sddr55
    <6>usbcore: registered new interface driver ums-usbat
    <6>usbcore: registered new interface driver cypress_cy7c63
    <6>mousedev: PS/2 mouse device common for all mice
    [kpad]: sw keypad init
    sw keypad fetch keypad uning configuration failed
    <4>keypad: cannot find using configuration, return without doing anything!
    <6>input: sun4i-keyboard as /devices/virtual/input/input0
    ===========================hv_keypad_init=====================
    ========HV Inital ===================
    <3>tkey_fetch_sysconfig_para: tkey_unused.
    hv_keypad_init: after fetch_sysconfig_para:  normal_i2c: 0x0. normal_i2c[1]: 0x0
    zt_ts_init.
    aw_fetch_sysconfig_para.
    <3>ilitek_ts: ctp_unused.
    sun4i-ts.c: sun4i_ts_init: start ...
    rtp_used == 1.
    sun4i-ts: tp_screen_size is 5 inch.
    sun4i-ts: tp_regidity_level is 5.
    sun4i-ts: tp_press_threshold_enable is 0.
    sun4i-ts: rtp_sensitive_level is 15.
    sun4i-ts: rtp_exchange_x_y_flag is 0.
    sun4i-ts.c: sun4i_ts_probe: start...
    begin get platform resourec
    <6>input: sun4i-ts as /devices/platform/sun4i-ts/input/input1
    tp init
    sun4i-ts.c: sun4i_ts_probe: end
    ========RTC Inital ===================
    rtc: script_parser_fetch err.
    <5>=========rtc script_parser_fetch_err============
    pcf8563_init,line:730,err

    <6>i2c /dev entries driver
    !!! base_Addr = 0xf1c2ac00
    config i2c gpio with gpio_config api
    twi0, apb clock = 24000000
    <6>axp_mfd 0-0034: AXP (CHIP ID: 0x21) detected
    <4>i2c i2c-0: Invalid probe address 0x00
    <6>I2C: i2c-0: AW16XX I2C adapter
    **********start************
    0x40
    0xf8
    0x28
    0x0
    0x0
    <6>usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using sw-ehci
    **********end************
    !!! base_Addr = 0xf1c2b000
    twi1, apb clock = 24000000
    <4>i2c i2c-1: Invalid probe address 0x00
    <6>I2C: i2c-1: AW16XX I2C adapter
    **********start************
    0x40
    0xf8
    0x58
    0x0
    0x0
    **********end************
    !!! base_Addr = 0xf1c2b400
    twi2, apb clock = 24000000
    <4>i2c i2c-2: Invalid probe address 0x00
    <6>I2C: i2c-2: AW16XX I2C adapter
    **********start************
    0x40
    0xf8
    0x58
    0x0
    0x0
    **********end************
    <6>axp20_ldo1: 1300 mV
    <6>axp20_ldo2: 1800 <--> 3300 mV at 3000 mV
    <6>axp20_ldo3: 700 <--> 3500 mV at 2800 mV
    <6>axp20_ldo4: 1250 <--> 3300 mV at 2800 mV
    <6>axp20_buck2: 700 <--> 2275 mV at 1400 mV
    <6>axp20_buck3: 700 <--> 3500 mV at 1250 mV
    <6>axp20_ldoio0: 1800 <--> 3300 mV at 2800 mV
    <6>input: axp20-supplyer as /devices/platform/sun5i-i2c.0/i2c-0/0-0034/axp20-supplyer.28/input/input2
    [AXP]axp driver uning configuration failed(1579)
    [AXP]pmu_suspendpwroff_vol = 3500
    <4>axp20_ldo2: Failed to create debugfs directory
    <6>md: linear personality registered for level -1
    <6>md: multipath personality registered for level -4
    <6>md: faulty personality registered for level -5
    <6>device-mapper: ioctl: 4.22.0-ioctl (2011-10-19) initialised: dm-devel@redhat.com
    <6>device-mapper: multipath: version 1.3.0 loaded
    <6>device-mapper: multipath round-robin: version 1.0.0 loaded
    <6>device-mapper: multipath queue-length: version 0.1.0 loaded
    <6>device-mapper: multipath service-time: version 0.2.0 loaded
    <6>hub 1-1:1.0: USB hub found
    [mmc_pm]: no sdio card used in configuration
    <6>hub 1-1:1.0: 4 ports detected
    [mmc]: sunximmc_init
    [mmc]: sunxi mmc controller using config : 0x3
    [mmc]: sunxi-mmc.0: pdev->name: sunxi-mmc, pdev->id: 0
    [mmc]: mmc 0 power off !!
    [mmc]: mmc0 Probe: base:0xf1c0f000 irq:32 dma:0 pdes:0xd99c8000, ret 0.
    [mmc]: sunxi-mmc.1: pdev->name: sunxi-mmc, pdev->id: 1
    [mmc]: mmc 1 power off !!
    [mmc]: mmc1 Probe: base:0xf1c10000 irq:33 dma:0 pdes:0xd99d0000, ret 0.
    <6>usbcore: registered new interface driver usbhid
    <6>usbhid: USB HID core driver
    <6>ashmem: initialized
    <6>logger: created 256K log 'log_main'
    <6>logger: created 256K log 'log_events'
    <6>logger: created 256K log 'log_radio'
    <6>logger: created 256K log 'log_system'
    <6>pktgen: Packet Generator for packet performance testing. Version: 2.74
    <6>IPv4 over IPv4 tunneling driver
    <6>TCP: cubic registered
    <6>Initializing XFRM netlink socket
    <6>NET: Registered protocol family 17
    <6>NET: Registered protocol family 15
    <6>8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
    <6>VFP support v0.3: implementor 41 architecture 3 part 30 variant c rev 3
    <5>Registering SWP/SWPB emulation handler
    <6>registered taskstats version 1
    <4>axp20_buck3: incomplete constraints, leaving on
    <4>axp20_buck2: incomplete constraints, leaving on
    <4>axp20_ldo4: incomplete constraints, leaving on
    <4>axp20_ldo3: incomplete constraints, leaving on
    <4>axp20_ldo2: incomplete constraints, leaving on
    <4>axp20_ldo1: incomplete constraints, leaving on
    <6>===========================ft5x_ts_init=====================
    <6>ctp_fetch_sysconfig_para.
    <3>ctp_fetch_sysconfig_para: ctp_unused.
    <6>ft5x_ts_init: err.
    ===========================goodix_ts_init=====================
    ctp_fetch_sysconfig_para.
    <3>ctp_fetch_sysconfig_para: ctp_unused.
    goodix_ts_init: err.
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over
    <3>>>> no handle, treat it handle over

PeeJay

September 19, 2012, 12:42:06 pm #8 Last Edit: September 19, 2012, 12:50:58 pm by PeeJay
Quote from: PeeJay on September 18, 2012, 02:06:08 pm
<3>>>> no handle, treat it handle over


That was caused by the serial port driver. I disabled it and now I can boot - but I'm using a usb-serial converter for the console. How do I get the VGA port to work?


HeHoPMaJIeH

try loading fbcon module. First enable framebuffer terminal support in kernel,




~Best

PeeJay

Yes, I did that. The screen just stays in power save mode. It works fine with the preloaded android though.

HeHoPMaJIeH

Quote from: PeeJay on September 20, 2012, 01:48:39 pm
Yes, I did that. The screen just stays in power save mode. It works fine with the preloaded android though.

Strange, I use 3.4.5 branch and FB Console works fine, try
cat /dev/urandom > /dev/fb0

PeeJay

Quote from: HeHoPMaJIeH on September 20, 2012, 03:00:17 pm
Strange, I use 3.4.5 branch and FB Console works fine, try
cat /dev/urandom > /dev/fb0


Nothing. I tried with 3.4.5 and 3.0
Could you post your kernel (uImage) so I can test it?

HeHoPMaJIeH


vinifr

September 21, 2012, 02:56:08 pm #14 Last Edit: September 21, 2012, 04:17:23 pm by viniciusfre
Hi, HeHoPMaJIeH.

Do you run linux from an sd card or from nand?

Is it possible run linux from nand, overwriting the android?