Welcome, Guest

Author Topic: MPLAB X, OS X, and PIC-KIT3  (Read 13606 times)

ffan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
MPLAB X, OS X, and PIC-KIT3
« on: September 21, 2012, 09:28:14 AM »
Hello,

I am using MPLAB X v1.41 on a Mac computer OS 10.6.8. The compiler is XC32 v1.10. The device is PIC32MX210F016D. I am using PIC-KIT3 to program (not) the device.

On the PIC-KIT3, the yellow LED is on and steady. The other LED does not light at all.

My program compiles but the following messages are generated:

Loading completed
Connecting to programmer...
The programmer could not be started: Could not connect to tool hardware: PICkit3PlatformTool, com.microchip.mplab.mdbcore.PICKit3Tool.PICkit3DbgToolManager


... and in the PICkit3 tab:

*****************************************************
Connection Failed.


The PIC-KIT3 seems to have been recognised since it is listed under Debug Tool as PICkit3: OLI42345678

Any suggestions regarding solving this problem will be gratefully received.

Thank you.

oscarserna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Re: MPLAB X, OS X, and PIC-KIT3
« Reply #1 on: September 27, 2012, 06:12:13 PM »
Hey man, I have the exactly same problem.
Olimex please help your customers =/.


Oscar Serna

oscarserna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Re: MPLAB X, OS X, and PIC-KIT3
« Reply #2 on: September 27, 2012, 06:55:05 PM »
I find the solution, just to change the USB port on Windows 7 and the program star to update pickit3, this USB port must be different to used by MPLAB8 (I uninstalled to it):
MPLABX: 1.41
Pickit 3: fimware: 1.28.07
Windows 7

Message =))).
Connecting to MPLAB PICkit 3...Firmware Suite Version.....01.28.07Firmware type..............PIC18FJ
Target detectedDevice ID Revision = 3
The following memory area(s) will be read:program memory: start address = 0x0, end address = 0x1fff7configuration memory
Reading...Read complete

You can write me

oscarsernabarranquilla@gmail.com
« Last Edit: September 27, 2012, 06:58:55 PM by oscarserna »

jlb

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
Re: MPLAB X, OS X, and PIC-KIT3
« Reply #3 on: April 25, 2013, 01:32:06 PM »
Instead of starting a new topic I continue with this one

I am trying to use the PIC-KIT3 with MPLAB X on OS X (Lion)

I had the Connection Failed problem so I connected it on a Windows box and MPLAB X updated the firmware (01.26.92 -> 01.28.57)
But on my OS X box I continue to get a Connection Failed.

Could someone help ?

Best regards

LubOlimex

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1984
  • Karma: +50/-3
Re: MPLAB X, OS X, and PIC-KIT3
« Reply #4 on: April 26, 2013, 10:48:25 AM »
Hey jib,

Did you select the programmer/debugger in the properties? If not please:

1. Right-click on your project and select Properties;
2. In the properties box you should see the S/N of the PIC-KIT3;
3. Click and highlight it and then select Apply followed by Ok.

Also it is good idea to take a look at Microchip's forums. There are plenty of posts describing such behavior and different solutions for OS X (Lion) and PICKit3. For instance:

http://www.microchip.com/forums/m671701.aspx
http://www.microchip.com/forums/m621471.aspx
http://www.microchip.com/forums/m614572.aspx

A lot of them suggest to try updating (or manually installing) the Java Runtime component. If that doesn't do it try to change the same Java runtime from 64-bit version to 32-bit one.

Best regards,
Lub/OLIMEX
Technical support and documentation manager at Olimex